INFORMATIONSMÖTE

Som medlem i Världsarvets fiber ekonomisk förening kallas du härmed till informationsmöte gällande byte av kommunikationsoperatör och tjänsteleverantör.
När: torsdagen den 5 september
Tid: kl 18.00
Plats: Teatersalongen Futura Tanumshede
Styrelsen har beslutat att byta operatör/leverantör till Zitius/Telia och dessa kommer att närvara och berätta om hur bytet/övergången går till.
Efter mötet finns möjlighet att underteckna sitt nya tjänsteavtal.
Varmt välkommen!
Styrelsen Världsarvets Fiber
OBS: Viktigt att läsa igenom bifogad (nedan) information ”Byte av kommunikationsoperatör och tjänsteleverantör” innan mötet.

Byte av kommunikationsoperatör och tjänsteleverantör -Klicka på denna länk (öppnas i ny flik, klicka där en gång till på länken) Så får ni upp texten nedan i en mera överskådlig PDF där man även kan klicka sig vidare på länkarna i dokumentet.

Byte av kommunikationsoperatör och tjänsteleverantör
Som vi tidigare meddelat här på hemsidan har styrelsen beslutat att byta kommunikationsoperatör (KO) och tjänsteleverantör (TL) i samband med att vårt nuvarande avtal med Net at Once löper ut den 9 december 2019.
Det förekommer en hel del begrepp i fibersvängen, som kan vara svåra att förstå. Vi ska försöka förklara en del av dem, som kan vara bra att ha koll på.
Därefter kommer en kort information om våra nya leverantörer och avtal.
Begrepp att ha koll på
Nätägare
Fiberföreningen har byggt och äger det fysiska fibernätet, och är därmed nätägare. Vi, tillsammans, äger slangarna och kablarna i marken, tekniknoderna, skarvskåpen mm. Nätägaren (fiberföreningen) ansvarar för att fibern är hel fram till medlemmens tomtgräns. Fiberföreningen hyr ut nätet till en kommunikationsoperatör.
Kommunikationsoperatör
Kommunikationsoperatören (KO) är den som driftsätter nätet och ser till att allt fungerar. KO äger den aktiva utrustningen, switchar och mediaomvandlare mm som gör att nätet tänds och att det går att skicka information i nätet. KO sätter upp kommunikationsutrustning både ute hos kunden (mediaomvandlare) och i tekniknoden.
Tjänsteleverantör
Tjänsteleverantören (TL) är den som levererar själva tjänsten till slutkunden. Tjänsterna kan till exempel vara internet, TV och telefoni via fiber. Det är till tjänsteleverantören slutkunden i första hand ska vända sig om det blir problem med tjänsterna. Oftast är det tjänsteleverantören som tillhandahåller router och TV-box.
Öppen plattform
Kallas också ibland för ”Öppen fiber” eller ”Öppet nät”. Kommunikationsoperatören erbjuder en öppen plattform där varje enskild medlem kan välja bland ett antal tjänsteleverantörer. Vissa tjänsteleverantörer säljer hela paket med Bredband, IP-telefoni och TV, medan andra kanske bara säljer bredband. Här förekommer ett rikt utbud av olika tjänster, med olika villkor. Medlemmen tecknar själv avtal direkt med vald tjänsteleverantör.
Gruppavtal
Som grupp är man starkare än som enskild individ, och därför kan föreningen teckna gruppavtal med en tjänsteleverantör. Då får medlemmarna grupprabatt på tjänster i nätet. Detta är ett bra alternativ för den som vill ha prisvärda fibertjänster. De medlemmar som vill ansluta sig till gruppavtalet tecknar avtal med fiberföreningen. Fiberföreningen tecknar i sin tur avtal med tjänsteleverantören.
Hur ser det ut idag?
Idag har vi ett avtal med Net at Once, där de agerar både som KO och TL. Alla medlemmar som har valt att köpa fibertjänster är anslutna till ett gruppavtal.
Den box som levererats till medlemmarna är en kombinerad mediaomvandlare och router. De som har TV-tjänster har också en TV-box. Alla dessa boxar är Net at Onces egendom.
Hur blir det sen?
Kommunikationsoperatören Zitius
Zitius blir vår nya KO. Vi har tecknat ett 5-årigt avtal som träder i kraft 2019-12-09. De är störst i Sverige på öppna nät, och hittills den enda som kan erbjuda Telia som tjänsteleverantör. Telia är en stor och långsiktig ägare i Zitius, men det är ändå två skilda företag. Zitius erbjuder också flera andra marknadsledande TL:s i sin öppna plattform. Zitius har gott anseende och hög kvalitet på stamnäten.
Zitius kommer att leverera och installera en mediaomvandlare hos alla medlemmar som vill köpa tjänster i nätet. Mediaomvandlare är en fristående box, till skillnad från den kombinerade mediaomvandlare och router som vi har idag. Zitius äger och ansvarar för att mediaomvandlaren fungerar under hela avtalstiden.
Gruppavtal med Telia
Fiberföreningen har tecknat ett fördelaktigt gruppavtal med Telia. Just det här med gruppavtal är en av de stora fördelarna med att vara medlem i en fiberförening. En förutsättning för att Telia ska godkänna gruppavtalet med oss är dock att minst 50 medlemmar väljer att ansluta sig till gruppavtalet. Kommer vi upp i det antalet så börjar ett 5-årigt avtal gälla från och med 2019-12-09.
I gruppavtalet ingår bredband 250/100 , bredbandstelefon och TV paketet Lagom. Även Telia play (streamad TV i mobil, platta eller dator) samt programbibliotek ingår. Dessutom ingår en router och en TV-box. Routern och TV-boxen får medlemmen installera själv. Priset för gruppavtalet är 249 kr/månad. Till detta kommer, precis som idag, nätavgiften till föreningen (169 kr/mån). Totalt landar då kostnaden på 418 kr/månad, vilket är ungefär det samma som idag.
Lite längre ner hittar du en mer utförlig beskrivning av gruppavtalet
Zitius öppna plattform
För de medlemmar som inte vill teckna gruppavtal erbjuder Zitius en öppen plattform via beställningsportalen http://www.zmarket.se . Där hittar du hela Zitius utbud av tjänsteleverantörer och deras tjänster. Priserna på http://www.zmarket.se är betydligt högre än Telias gruppavtal, speciellt om man väljer att köpa både bredband och TV. Alla tjänsteleverantörer har olika villkor, bindningstider osv. Det kan finnas prisvärda kampanjer men man bör vara noga med att läsa och jämföra villkor som bindningstid och huruvida utrustning som router osv ingår.
Den som vill köpa tjänster från den öppna plattformen tecknar själv sitt avtal med vald tjänsteleverantör. Fiberföreningen fakturerar dock nätavgiften till medlemmen (169 kr/månad), precis som idag.
Vill ni kolla in utbudet på http://www.zmarket.se så anger ni område ”Bohuslän Fiber”, sedan kan man se olika tjänster i det gröna fältet längst upp på sidan.

Prisjämförelse mellan Telia Gruppavtal och jämförbar tjänst på zmarket. (Aktuella priser på zmarket per 2019-07-14)

Föreningens gruppavtal med Telia 249kr
 Bredband 250/100
 Bredbandstelefoni
 TV-paket lagom med Telia play

 

Från http://www.zmarket 2019-07-14

Telia Bredband 100/100, tv-paket Lagom och telefoni
Bredband, tv-paket Lagom+ bredbandstelefoni– KAMPANJ! 559 kr/mån i 12 månader, därefter ordinarie pris 788 kr/mån. Skaffa en riktigt bra och smidig paketlösning. Nu bjuder vi på en wifi-router när du binder dig. Bindningstid 12 månader, startavgift 399 kr.

Bredband 250 – kampanj! 349 kr/mån i 12 månader, därefter ordinarie pris 499 kr/mån. Skaffa riktigt bra uppkoppling från Telia. Just nu bjuder vi på en wifi-router när du binder dig. Bindningstid 12 månader, startavgift 399 kr

Net at Once 250/250 Mbit KAMPANJ!
KAMPANJ! Halva priset i 3 månader. Halva priset i 3 månader på alla C More abonnemang! För dig som behöver lite mera än det vanliga. Bindningstid 0 månader, Startavgift 0 kr, månadsavgift 389 kr/mån

 

Utförlig beskrivning av gruppavtalet med Telia
Med Telias tjänster får föreningens medlemmar tillgång till bredband, telefoni och TV med ett brett utbud av tv-kanaler, HD-tv och inbyggd videobutik. Telia tillhandahåller utrustning som tv-box, router och kablage som placeras hos medlemmarna och ägs av fiberföreningen. Fri support och utbyte av defekt hårdvara ingår under hela avtalstiden.
Telia Bredband 250/100
Hastigheten passar perfekt för dig som vill kunna streama filmer i HD, spela online och ladda ner tunga filer eller familjen som delar på uppkopplingen, streamar mycket underhållning eller laddar upp mycket information. 5 valfria e-postadresser ingår.
Trådlös router ingår
Som individuellt tillval till gruppavtalet kan enskild medlem t. ex. beställa bredband 1000/100. I dagsläget kostar det 699 kr extra per månad. Den extra kostnaden faktureras direkt från Telia.
Telia Telefoni
Bredbandstelefoni med samma minutpris som från fast telefon med prisavtal Mini.
Samtalskostnader faktureras till enskild abonnent, direkt från Telia. Priserna följer rådande kampanjer och kan komma att ändras.
TV från Telia, Tv-paket lagom samt play+
Du får ett brett utbud av kanaler och programbibliotek som innehåller program och filmer som du kan se när du vill. Du får även tillgång till Sveriges största videobutik med över 10 000 filmer. Med TV via fiber kan du se kanaler i HD-kvalitet och du kan få till 5 boxar samtidigt. Med tjänsten Telia Play kan du se på Tv-kanaler och film via din dator, mobil eller surfplatta. Vill du lägga till annat utbud som HBO, C More eller Viasat gör du det enkelt på http://www.telia.se.
Länk till Telias presentation av TV-paket Lagom
Ingående kanaler kan under avtalstiden öka och minska i antal.
HD digital TV-box ingår
Utöver ovanstående kan enskild medlem göra individuella tillval hos Telia. Här är några exempel:
3 norska kanaler +49 kr/månad
Tv-paket Stor +329 kr/månad
Extra TV-box (max 4) 699 kr/styck
Individuella tillval faktureras enskild abonnent direkt från Telia. Priserna följer rådande kampanjer och kan komma att ändras.
Hjälp att komma igång
Vill man ha hjälp med att installera router och TV-box kan man beställa Installationshjälp. Då kommer en tekniker hem till dig mellan 08:00-20:00 under vardagar.
Här kan du beställa installationshjälp från Telia: https://www.telia.se/privat/support/personlig-tekniker-hemma
Kundtjänst
Telias kundtjänst som kan nås via telefon eller chatt under följande tider
Vardagar: 08.00-21.00
Helgdagar: 09.00-17.00
Utbyte av defekt hårdvara under hela avtalstiden.
Måste man hoppa på gruppavtalet direkt?
För att vi ska få gruppavtalet i hamn över huvud taget behöver vi vara minst 50 medlemmar som vill ha det. Då kommer gruppavtalet att gälla från och med 2019-12-09. De som tecknar gruppavtal vid detta första tillfälle kommer inte att behöva betala någon startavgift.
Om man till att börja med vill prova någon annan tjänsteleverantör i Zitius öppna plattform, men sedan ändrar sig och vill teckna gruppavtal, så kommer detta att vara möjligt tre gånger per år, men Telia kommer då att ta ut en avgift som i dagsläget är 2 500 kr (det motsvarar priset för hårdvara som ingår i tjänsten). Även medlemmar som går med i föreningen efter att det initiala gruppavtalet börjar gälla, kan läggas till i gruppavtalet med ovanstående villkor.

Information om processen att byta leverantörer
Det är en hel del arbete som behöver göras för att bytet av KO och TL ska gå så smidigt som möjligt. Här är några punkter som kommer att sysselsätta styrelsen men även våra nya leverantörer och er medlemmar under hösten 2019:
1. Upprätta nya tjänsteavtal med alla medlemmar så att vi får koll på hur många som vill ha gruppavtal och hur många som väljer den öppna plattformen.
2. Gå igenom och lämna dokumentation över hur nätet ser ut till Zitius och Telia.
3. Arrangera informationsmöte för medlemmarna där man kan ställa frågor direkt till Zitius och Telia.
4. Zitius ska installera ny utrustning i noderna och hemma hos medlemmarna.
5. Medlemmen ska installera ny router och TV-box samt registrera sina uppgifter hos vald TL (Telia om man har gruppavtal)
6. Medlemmen behöver gå igenom sina nuvarande avtal avseende extratjänster med Sappa och Net at Once, så att man inte binder upp sig med långa bindningstider efter 2019-12-09.
7. Avsluta relationen med Net at Once på ett snyggt sätt.

De nya tjänsteavtalen
Avtalsvillkoren i de nya tjänsteavtalen kommer inte att skilja sig så mycket från det avtal vi haft tidigare. Ni kommer att få de aktuella villkoren i sin helhet i samband med att ni tecknar det nya avtalet, men här kommer några punkter som vi vill göra er uppmärksamma på:
 Avtalet ska tecknas av fastighetsägaren. Är det en hyresgäst som ska nyttja tjänsterna kan fastighetsägaren ta ut avgiften för tjänsterna som ett tillägg till hyran.
 Gruppavtalet gäller i fem år och kan inte sägas upp under avtalstiden. Undantag för särskilda skäl (tex dödsfall, brand o.d).
 Väljer man eget tjänsteavtal via öppen plattform, så kan man senare ändra till gruppavtal, se ovan.
 Vid fastighetsförsäljning ska gruppavtalet liksom anslutningsavtalet överlåtas till ny fastighetsägare
 Vid fastighetsförsäljning ska hårdvara som används för att nyttja fibernätet och tjänsterna lämnas kvar i huset.
Företagsabonnemang
Det är bara privatpersoner som kan teckna gruppavtal. Om ni i dagsläget har ett företagsabonnemang med Net At Once, så kommer det att gälla utan förändringar under återstoden er avtalsperiod, i varje fall om inte Net At Once själva meddelar er något annat. När avtalet har gått ut kommer ni att komma köpa företagsabonnemang i Zitius öppna plattform.