MIN TOMT

2021 September; förtydligar med ett utdrag ur texten nedan:

FÖRLÄGGNINGEN på tomten

•Föreningen gräver till gräsmattan / häcken / gårdsplanen
•Föreningen står för 16-slangen & varningsnätet

Fastighetsägaren ansvarar för förläggningen på tomten.      –Man kan gräva själv eller anlita en firma.     Tänk på att du som fastighetsägare är ansvarig för ev. skador på slang och fiberkabel inom den egna tomten, så det finns ett egenintresse i att slangen förläggs tillräckligt djupt & säkert för att undvika skador i framtiden

2014-09-01  – – – 2019-11-09

Exemplariskt exempel på hur grävning och förläggning av fibern på egen tomt ska se ut:

image image[1] image[2] image[3] image[4] image[5]


 OBS! Den kontakterade fibern / villapatchen

28508109_Villapatch_SCU_SCU_1m_vit_Low

som fastighetsägaren själv skall dra in i huset till där ni vill ha mediaomvandlaren

Den kontakten på villaptchen går precis igenom ett 16mm diameters el rör / slang. Om det är helt rakt.

Så  vi rekommenderar er att dra en 25mm diameters slang / rör.

2014-05-01 Anslutningsboxen får sättas inne i huset. Men fastighetsägaren får stå för eventuella extrakostnader om Eltels tekniker inte hittar eller kommer åt anslutningsboxen när dom skall blåsa i fibern & svetsafibern i boxen. Alltså måste det vara öppet & TYDLIGT skyltat / markerat var anslutningsboxen sitter. / Styrelsen

2014-04-18 ANSLUTNINGSBOXEN som skall sitta på fasaden

anslutningsboxen - 20140405_124828

Gräva på tomten i förväg (före grävmaskinen har grävt förbi)

•Kontakta föreningen     •Hämta slang & varningsnät (ingår i insatsen)    –Kanske passa på att köpa extra skyddsslang     –Kanske passa på att köpa tryckta brädor    •Tänk på att slangen är ömtålig      •Eltel skall kunna blåsa fibern ända fram till boxen (en sträcka på upp till 1000m) Stopp faktureras fastighetsägaren

FÖRLÄGGNINGEN på tomten

•Föreningen gräver till gräsmattan / häcken / gårdsplanen    •Föreningen står för 16-slangen & varningsnätet

•Fastighetsägaren ansvarar för förläggningen på tomten.      –Man kan gräva själv eller anlita en firma.     Tänk på att du som fastighetsägare är ansvarig för ev. skador på slang och fiberkabel inom den egna tomten, så det finns ett egenintresse i att slangen förläggs tillräckligt djupt & säkert för att undvika skador i framtiden

Slangen kräver varsamhet vid förläggning in till huset, kraftiga/skarpa böjar skall undvikas. Böjradien på slangen får inte vara skarpare än om den böjts kring en fotboll.

VIKTIGT!     •Slangen skall tätas i båda ändar innan hantering.

•Uppstår veck på slangen vid förläggningen måste slangen bytas ut omgående eller skarvas.

•Slangen skall ligga slätt & så rakt som möjligt.

•Varningsnätet med söktråd skall förläggas ca 10 cm ovanför slangen.

•Söktråden i varningsnätet skall fästas i slangen ovan mark eller i fasaden

•Grävdjupet är upp till er.      •Vill ni lägga skyddsslang –Köp då tex en PEM slang med 32mm diameter         •En rekommendation är att lägga en tryckimpregnerad bräda ovanpå slangen.       •När kabeldiket återfylls, kontrollera att inga stora eller vassa stenar ligger i anslutning till slangen.

•När föreningen grävt ner slangen fram till fastigheten har fastighetsägaren 2 veckor på sej att förlägga slangen fram till huset. 

Här kommer vi att lägga upp vad som gäller för varje medlem på Er tomt.

Först är det bra om ni funderar på vart ni vill ha in fibern i huset. Vi rekommenderar nära TV:n

När det stakas i ditt område var med & informera om vad som finns i marken, vart du vill ha in fibern & SKRIV ANTAL METER som behövs mellan där ni vill sätta Er anslutningsbox (förslagsvis på grunden av huset nära TV:n) & ut till staknings-pinnen där föreningen slutar att gräva. Föreningen lämnar då det antal meter slang & varningsnät som ni behöver för att komma ända fram till huset.

När det är grävt förbi din tomt önskar vi att Ni gräver ner er sista bit slang inom 2 veckor. Detta för att vi skall kunna få ett fungerande flöde i byggprocessen. Eltel kommer behöva börja blåsa fiber tidigt för att vi skall kunna hinna klart i tid & få våra bidrag från Länsstyrelsen / Jordbruksverket / EU.

För Er som vill gräva ner slangen & varningsnätet finns det nu slang att hämta. Kontakta först någon som är insatt i utstakningen & kom överens om vart Ni & föreningen skall mötas.

/ Stenfeldt

2 tankar på “MIN TOMT

  1. Går det att läsa sig till någonstans hur lång fiberkabeln mellan anslutningsboxen och mediaboxen i huset får/kan vara? Och är det helt frivilligt att sätta upp anslutningsboxen i förväg eller bör man hämta en och skruva upp så snart man fått slangen till huset?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s