I HEMMET

Det är en del att tänka på inför fiberinstallationen i hemmet.

NetAtOnce har gjort en kort instruktion för vad man behöver tänka på. Den hittar du här:
infomaterial-netatonce.pdf

Nedan följer lite mer detaljerade instruktioner och relaterad information:

Placering av mediabox och annan utrustning i hemmet

Fiberkablar är väldigt känsliga och lämpar sig inte att dra längre sträckor inomhus. Det är därför viktigt att tänka igenom helheten med hur utrustning för bredband, tv och telefon skall placeras.

Här kommer lite information och lite längre ner följer några exempel: (Hoppa direkt till exemplen…)

Fiberkabeln får aldrig böjas mer än runt motsvarande en tennisboll eller läskburk. Därför är det att rekommendera att placera mediaboxen där fibern kommer in i huset. Vill man ha boxen på annan plats är kabelkanaler att föredra. De finns att köpa på närmsta bygghandel, men var noga med hörn så ni inte knäcker kabeln!

Kablar är alltid stabilare och bättre än trådlöst. TV-tjänsterna kräver mycket datatrafik och är därför viktigare att köra på kabel än t.ex. en bärbar dator. Det går att köra TV trådlöst med ZAP100-enheter som kan köpas från NetAtOnce eller Sappa. Vill du slippa problem med tv-signalen, använd kabel mellan mediaboxen och tv-boxen.

TV-boxen placeras vid TVn. Du behöver alltså dra nätverkskabel från mediaboxens placering till där du önskar ha TVn om du inte kör trådlöst med ZAP100.

Observera att detta bara är rekommendationer för att göra fiberinstallationen så smidig som möjligt och för att nå bästa resultat, men tycke och smak samt förutsättningarna i varje hus påverkar vad som är den optimala lösningen för er.

Exempel:

Fig.1: Schematisk skiss över hur utrustningen hör ihop och vilka kablar som används.

Streckade linjer symboliserar trådlös överföring, heldragna linjer är kablar.

Kopplingsschema.001

Fig.2: Exempel på ett hus där mediaboxen sitter i närheten av anslutningsboxen, så det blir en väldigt kort väg att dra fiberpatchen, i princip bara genom väggen.

I första rummet (ö.v.) sitter mediaboxen, en trådlös telefon, en tv med tillhörande tv-box samt en trådlös sändare (ZAP100) till tvn i rum 4. Här går även en kabel till datorn i rum 2 (ö.h.)

I rum 3 (n.v.) finns datorer, surfplattor och smarphones som alla är anslutna via wifi (trådlöst nätverk).

I rum 4 finns ytterligare en tv med tillhörande tv-box, men här är även den trådlösa mottagaren (ZAP100) som får signal från rum 1. Anslutningen mellan ZAP100 och tv-boxen är en vanlig nätverkskabel.

Kopplingsschema.002

Fig.3: Exempel på ett hus där mediaboxen INTE sitter i närheten av anslutningsboxen. Här måste man alltså lägga fiberpatchen genom rum 1 (ö.v.) och genom väggen (eller annan genomföring) till rum 2 (ö.h.) för att komma till mediaboxen.

I rum 1 finns flera trådlösa enheter, t.ex. datorer, surfplattor, mobiltelefoner mm.

I rum 2 finns mediaboxen, en trådlös telefon, en stationär dator samt en ZAP100-sändare för överföring till tvn i rum 3.

I rum 3 finns en tv med tillhörande tv-box, samt den trådlösa mottagaren (ZAP100) som får signal från rum 2.

I rum 4 finns ytterligare en tv med tillhörande tv-box, TV-boxen är ansluten med nätverkskabel till mediaboxen i rummet intill.

Kopplingsschema.003

Kablar

För att ansluta datorer och tv-boxar till mediaboxen skall användas nätverkskabel (TP-kabel/Twisted Pair) kategori Cat5e eller högre (undvik Cat5 och lägre).

Det går att köpa färdiga kablar i olika längder eller så kan man köpa kabeln i metervara (lättare att dra i t.ex. kabelrör i väggen eller i kabelkanaler samt göra egna längder. Om man använder kabel i metervara måste man sätta på kontakter

Läs mer om nätverkskabel hos Kjell o Company (http://www.kjell.com/fraga-kjell/hur-funkar-det/natverk/kabelinstallation/natverkskabeln)

Fiberpatch

Fiberpatchen är den kabel som går mellan anslutningsboxen på utsidan huset till mediaboxen på insidan. Fiberpatchen innehåller en tunn fibertråd som lätt går sönder så den bör dras så kort som möjligt. Den klarar inte dragbelasning så om du skall föra den genom ett rör bör du trycka igenom istället för att dra.

Hålet för genomföringen skall borras i 45 graders vinkel uppåt, sett utifrån. Detta för att vatten inte skall kunna komma in.

Fiberpatchen får inte böjas mer än runt en tennisboll eller läskburk.

För att kontrollera att fiberpatchen är hel kan du lysa med t.ex. en laserpekare in i ena änden och rikta andra änden mot ett vitt papper och se om det lyser. TITTA ALDRIG IN I FIBERKONTAKTEN, DET KAN SKADA DINA ÖGON!

Fiberpatchar kan köpas genom föreningen eller på annat sätt. Föreningen har möjlighet att få tag på längderna 1, 3, 5, 7, 9 11, 13, 15, 20 resp 40 m. Priser och beställningsformulär hittar ni på sidan ”För medlemmar”.

Det går att använda samma typ av fiber som vi blåser i nätet även som fiberpatch. Då måste dock kontakter svetsas fast i ändarna när kabeln är dragen. Troligtvis kan ElTel bistå med svetsning av kontakter när de kommer till er, mot en kostnad. Gör man på detta vis behövs inte så stort hål i väggen eftersom fiberkabeln utan kontakter är väldigt tunn.

Montera och installera mediabox (FG500)

När du bestämt var mediaboxen skall placeras är det dags att montera väggfästet (fibertray) till mediaboxen. NetAtOnce har gjort en instruktionsvideo som är väldigt tydlig. De har även en manual om du hellre vill läsa.

Länk till instruktionsvideo: https://www.youtube.com/watch?v=RyiBYqWLqMw

Länk till instruktionsmanual: http://netatonce.se/dokument/inteno_fg500.pdf

Tyvärr visar inte ovanstående instruktioner hur du monterar fästet på väggen, men det finns två nedsänkta skruvhål i fibertrayen för att skruva fast den på väggen. Bilder kommer snart!

Det går att montera mediaboxen utan fibertray. Det kan dock vara lite klurigare att få till och det finns större risk att fiberkabeln går sönder. NetAtOnce rekommenderar att alla använder fibertrayen som den är, men fiberföreningen på Resö har instruktioner för hur man monterar mediaboxen utan fibertray: http://www.resofiber.se/Hemmet2.php

NetAtOnce tar dock inget ansvar om mediaboxen monterats utan fibertray.

Koppla in TV-box (Dilog DIP701)

TV-boxen placeras vid tvn. Den ansluts med en nätverkskabel från mediaboxen (uttag LAN3 eller LAN4) till tv-boxen (uttag ETHERNET)

Sedan behöver du en HDMI-kabel (följer med tv-boxen) som ansluts mellan HDMI-uttaget på boxen och HDMI-ingången på din tv. Har din tv ingen HDMI-ingång måste du köpa en adapter från Sappa.

Anslut sedan strömadaptern som medföljer TV-boxen.

Koppla in TV-box trådlöst (ZAP100)

Om du inte har möjlighet att ansluta tv-boxarna med nätverkskabel utan vill använda trådlös överföring behöver du Inteno ZAP100-enheten som du köper från Sappa. Har du flera tv-ar som skall gå trådlöst kan du ha två mottagare till samma sändare.

Anslut en nätverkskabel från uttaget LAN på sändaren (ZAP100A) till uttag LAN3 eller LAN4 på mediaboxen. Anslut sedan en nätverkskabel från uttaget LAN på mottagaren (ZAP100C) till uttag ETHERNET på tv-boxen (DIP701).

Alla dessa tre enheter (ZAP100A, ZAP100C och DIP701) behöver också ström. Anslut de medföljande strömadaptrarna.

Anslut en HDMI-kabel mellan tv-boxen och tvn. Se förra rubriken.

Koppla in fler än två TV-boxar

Om du behöver ansluta fler än två tv-boxar måste du köpa en switch från NetAtOnce. Den fungerar som en förgrening och du ansluter då en nätverkskabel från mediaboxen (LAN3 eller LAN4) till valfritt uttag på switchen. Sedan ansluter du tv-boxarna till switchen.

Koppla in telefon

För att använda telefonen behöver du en tonvalstelefon (en som ger ljudsignaler när du trycker på siffrorna) samt en  telefonkabel med modularkontakt (RJ12) i båda ändar.

Anslut telefonkabeln från uttaget TEL1 på mediaboxen till linjeingången på din telefon (ofta märkt “PHONE”, “LINE”, “TEL” el. dyl.)

Koppla in telefon i befintliga telefonjack

Du kan utnyttja dina befintliga telefonjack i huset om du vill . För detta behövs dock en mellanpropp som beställs från NetAtOnce.

Denna mellanpropp ansluts från uttaget TEL1 på mediaboxen till husets första telefonjack. Du kan sedan använda telefoner i  alla uttag i huset så länge det är tonvalstelefoner som används.

Beställa extratjänster, installation mm. från NetAtOnce

När det börjar dra ihop sig mot driftstart skall du beställa eventuella extratjänster såsom telefoni, gigabithastighet eller extrautrustning såsom trådlös tv-överföring (ZAP100), tele-mellanpropp eller switchar för att ha fler än två tv-ar.
Det gör vi på NetAtOnces hemsida på adressen http://www.netatonce.se/varldsarvet
Där går även att beställa installation av utrustning i hemmet från Antech i Rabbalshede. Observera att beställning av installation måste göras senast två veckor efter föreningens driftstart.

Aktivera tjänsterna

När fibernätet är driftsatt måste varje fastighet registrera sig i NetAtOnces registreringsportal. Den kommer upp automatiskt när man ansluter sin dator till fibernätet första gången.

Checklista – I HEMMET

 • Placering av kopplingsbox (på utsidan huset)
 • Placering av mediabox (inne i huset)
  • Hur lång fiberpatch behövs mellan kopplingsbox och mediabox?
 • Skall du ha TV?
  • Skall du använda mer än en TV?
   • Beställ extra TV-boxar från Sappa
  • Skall du ha fler än två TV-boxar?
   • Beställ en switch (nätverksförgrening) från NetAtOnce
  • Nätverkskablar mellan mediaboxen och tv-boxarna
  • Behöver du ansluta TV-boxen trådlöst?
   • Beställ ZAP100 från NetAtOnce
  • Saknas HDMI-uttag på din tv?
   • Beställ en adapter från Sappa
 • Skall du ha telefon?
  • Vill du kunna använda dina gamla telefonjack?
   • Beställ mellanpropp från NetAtOnce och se till att du har tillräckligt lång telekabel för att kunna sätta mellanproppen i husets första jack
 • Behöver du fler än två kabelanslutna datorer/skrivare/tv-spel mm.?
  • Beställ en switch (nätverksförgrening) från NetAtOnce

Att beställa från NetAtOnce

 • ZAP100 – Trådlös överföring till tv-boxar
 • Nätverksswitch (fördelare) – Om du skall ha fler än två tv-boxar eller fler än två kabelanslutna datorer
 • Telepropp – För att använda telefonin i befintliga telefonjack

Att beställa från Sappa

 • Extra tv-boxar
 • HDMI-adapter

4 thoughts on “I HEMMET

 1. Hej jag är medlem i HRH fiberförening Rensvist Vårgårda fiberanslutning blir till våren.
  Har några frågor.
  Jag skall ansluta allt med kablar.
  Har 3 st TV kan jag köpa en ”delare” för en nätverkskabel till 2 TV hos er?
  Kostnad för Triple Play och hastighet.
  Hälsningar Tibor

  • Hej Tibor,
   Våra medlemmar har möjlighet att köpa en switch från vår tjänsteleverantör NetAtOnce. Det går också att köpa i butik, t.ex. Kjell och Company, Elgiganten m.fl. Dock måste switchen ha stöd för IGMP för att fungera med NetAtOnces TV-tjänster.
   Vad kostnaden för TriplePlay (Bredband+Telefon+TV) är troligen en förhandling mellan din förening och föreningens tjänsteleverantör. Detsamma gäller hastigheten. Våra medlemmar har 200Mbps med möjlighet att uppgradera till 1000Mbps (=1Gbps)
   Mvh. Anders // Världsarvets Fiber

 2. Hej !
  Köper man en mellanpropp (som man sätter i första telefonjacket)
  hos NetAtOnce så kostar den 50kr + 109kr (i frakt) = 159kr
  Tanums Hemelektronik säljer den för 49kr.
  Med vänlig hälsning. Gert……

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s